+31 (0)20 716 3866 ikwilwerken@enable-u.com

enabledBy… Mark Happel voor Leidschendam – Voorburg

MARKHEADER

Mark helpt het Huygenskwartier aan een verkeersvrije shopervaring

Hoe klinkt dit: lekker winkelen, lunchen en wandelen in een authentieke, historische omgeving, zonder dat je daarbij op je hoede te moeten zijn voor langsrazend verkeerd? In het Huygenskwartier in Voorburg is dit scenario werkelijkheid. En dat allemaal door een waterdicht controle-systeem.

In het voetgangersgebied aan de Vliet is toegang verboden voor auto’s, motoren, vrachtwagens, brommers en scooters. Alleen ontheffingshouders of vervoer om de winkels te bevoorraden mogen het gebied in. Ondanks deze regel kwam het veel veelvuldig voor dat verkeer zonder ontheffing zich in het Huygenskwartier begaf. Controle hierop was tijdrovend en zo bleef de overlast bestaan.

Gelukkig is daar verandering in gekomen sinds er 24/7 gebruik wordt gemaakt van camera’s die de toegang tot het gebied controleren en zorgen voor een automatische boete op de mat bij alle overtreders. Dankzij Mark Happel, Integratie Consultant Enable U worden ook auto’s met vergunning automatisch meegenomen bij de controle. Mark bouwde een koppeling tussen de vergunning in het zaaksysteem van de Gemeente Leidschendam-Voorburg en het parkeer-handhavingssysteem.

Mark vertelt tevreden: “Met deze integratie is het veel makkelijker voor een bestuurder met ontheffing om naar zijn plaats van bestemming te komen. De aanvraag van de ontheffing loopt nog steeds via de website maar is nu veel minder omslachtig. Vroeger werd er een kaartje thuisgestuurd dat vervolgens onder de ruit geplaatst moest worden. Tegenwoordig krijgt men direct online bericht als de vergunning is toegekend en wordt het kenteken meteen toegevoegd aan de database zodat bij controle van het voertuig de toegekende ontheffing naar voren komt .”

De gemeente is ook tevreden met de resultaten van deze pilot. Margreet Witteveen, projectleider van het project:

“Het grootste voordeel is dat met camerahandhaving iedereen bekeurd kan worden die daar niet hoort te zijn. Met handhaving op straat is dit niet haalbaar en ook enorm kostbaar.”

Heeft dit verhaal van Mark jou geïnspireerd? En wil jij met jouw technische achtergrond ook een maatschappelijke relevante bijdrage leveren? Kijk dan snel bij onze vacatures!