+31 (0)20 716 3866 ikwilwerken@enable-u.com

enabledBy… Ruud Koreman voor de brandweer Amsterdam-Amstelland

‘Enabled’ de brandweer levens te redden in Amsterdam-Amstelland

Logo-Amsterdam-Amstelland

Brandweermannen en vrouwen worden door velen terecht gezien als de helden van onze samenleving. Waar iedereen een gebouw uit rent als er brand woedt, rennen zij de tegenovergestelde richting in om mensenlevens te redden. Voordat zij een gebouw betreden is het daarom van groot belang dat zij weten wat voor gebouw het is en wat hen te wachten staat als zij het gebouw betreden. Is het gebouw een monument, erfgoed of betreft het een ziekenhuis of een seniorencomplex? Dit soort informatie helpt de brandweer een plan van aanpak op te stellen om de brand te bestrijden. Tot voor kort was deze informatie niet actueel, Maar dankzij Ruud is hier verandering in gekomen en gaan ze nu altijd met de juiste informatie op pad.

Een koppeling die mensen redt

De koppeling die Ruud heeft gemaakt is tussen het bevelvoeringsysteem van de brandweer en een aantal vergunningenregistraties, zoals milieu- en gebruiksvergunningen. Voorheen moest de meldkamer bij een incident graven in een berg aan informatie en dit vroeg natuurlijk kostbare tijd. Door een koppeling te maken tussen beide systemen, beschikt de brandweer nu direct over actuele en relevante informatie voor een specifiek incident. Een ander voordeel is dat data op één plaats wordt bevraagd en beheerd. Hierdoor worden inconsistenties, privacyrisico’s en beveiligingslekken geminimaliseerd. De uitlevering van gegevens is aan strikte condities gebonden, waardoor het eenvoudig te monitoren en controleren is.

Brede inzetbaarheid

De koppeling wordt dankbaar ingezet bij tientallen meldingen per dag. Er zijn zelfs al plannen om het systeem uit te breiden, vertelt Ruud: “Voor de brandweer zou het heel goed zijn om te weten of op een adres jonge kinderen of oudere mensen staan ingeschreven. De regels rondom privacy stonden het lange tijd in de weg maar na anderhalf jaar overleg is er een bijzondere leveringsovereenkomst opgesteld. Hierdoor kan de brandweer bij een melding zien hoeveel personen onder 12 jaar of boven 75 jaar er op een adres staan ingeschreven.”

Heeft dit verhaal van Ruud jou geïnspireerd? En wil jij met jouw technische achtergrond ook een maatschappelijke relevante bijdrage leveren? Kijk dan snel naar onze vacatures!